Kolačići

Napomene u vezi sa upotrebom kolačića te analizom podataka o korišćenju i primenom analitičkih alata

Kolačiće i slične softverske alate kao što su HTML5 Storage ili lokalno deljeni objekti („kolačići”) koristimo kako bismo prepoznali interese Vašeg korišćenja i posebno popularne oblasti naše internet stranice, te kako bismo pomoću tih informacija poboljšali dizajn internet stranica i učinili ih još jednostavnijima za korišćenje. U istu svrhu koristimo i analitičke alate Hotjar Analytics i Google Analytics; koji takođe mogu koristiti kolačiće.

1. Funkcije i primena kolačića

a. Kolačići su male datoteke koje se prilikom posete internat stranici snimaju i čuvaju na Vašem računaru, ili mobilnom uređaju. Na temelju toga možemo, na primer, prepoznati da li je između Vašeg uređaja i naših stranica već postojala neka veza ili koji jezik ili druga podešavanja preferirate. Kolačići mogu sadržavati i lične podatke.

b. Korišćenjem naših internet stranica pristajete na upotrebu kolačića.

Naše internet stranice možete posećivati i bez saglasnosti za upotrebu kolačića. To znači da možete odbiti upotrebu kolačića i u bilo kom trenutku ih izbrisati izborom odgovarajućih podešavanja na Vašem uređaju. To možete uraditi na sledeći način:

i. Većina pretraživača prethodno podešena da automatski prihvata kolačiće. Ovo podešavanje možete izmeniti aktivacijom opcije „Ne prihvataju se kolačići” u svom pretraživaču.

ii. Postojeće kolačiće možete izbrisati u svakom trenutku. Kako se to konkretno radi, možete saznati u uputstvima Vašeg pretraživača, odnosno uređaja.

iii. Podjednako kao upotreba kolačića, i njihovo neprihvatanje ili brisanje je povezano sa korišćenim uređajem i pretraživačem koji se već koristi. Morate, dakle, zasebno odbiti, odnosno izbrisati kolačiće za svaki od Vaših uređaja, a u slučaju korišćenja više pretraživača i za svaki pojedinačni pretraživač.

c. Ako se odlučite protiv upotrebe kolačića, može se dogoditi da Vam na raspolaganju neće biti sve funkcije naših internet stranica ili će pojedinačne funkcije biti raspoložive samo u ograničenom opsegu.

Analiza podataka o korišćenju; korišćenje alata za analizu

a. Želimo da što preciznije prilagodimo sadržaj naših internet stranica Vašim interesima te na taj način da poboljšamo našu ponudu za Vas. Kako bismo prepoznali preferencije kod korišćenja i izuzetno popularne oblasti internet stranica, koristimo sledeće analitičke alate:

b. Prilikom korišćenja alata za analizu podaci se mogu preneti na dobavljače koji se nalaze u SAD-u i tamo biti obrađeni. U vezi sa time obratite pažnju na sledeće: iz perspektive Evropske unije u SAD-u ne postoji „primereni nivo zaštite” za obradu ličnih podataka koji odgovara standardima Evropske unije. Ovaj nivo zaštite moguće je, međutim, zameniti sertifikacijom pojedinih preduzeća u skladu sa tzv. „Evropsko-američkom sistemom zaštite privatnosti”.

U nastavku možete pronaći informacije o dobavljačima analitičkih alata koje koristimo

i. Google Inc. („Google“):

Google je sertifikovan prema Europsko-američkom sistemom zaštite privatnosti. Imate mogućnost da sprečite prenošenje svojih podataka te njihovo prikupljanje i obradu od strane Googlea. Google Vas o tome informiše na sledećem linku:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

Vrste kolačića koje koristi google:

https://policies.google.com/technologies/types?hl=sr

ii. Hotjar:

Ukoliko dozvolite upotrebu kolačića u Vašim podešavanjima pretraživača, ova veb-stranica koristi uslugu veb-analize Hotjar. Hotjar može da zabeleži Vaše pomeranje kursora, klikove i skrolovanje i da tako prikuplja informacije o posećenim (pod)stranicama, akcijama, zemlji iz koje se pristupa, korišćenom uređaju, operativnom sistemu i verzijama pretraživača. Drugi lični podaci se ne skupljaju. Naročito neće biti prikazana Vaša aktivnost na drugim stranicama, koje ne koriste Hotjar.

Ako želite da blokirate uslugu Hotjar, to je moguće uraditi besplatno i u svako vreme sa Do-NotTrack-Header, koji se može naći ovde: https://www.hotjar.com/opt-out